3. Základní škola Holešov
Neobvyklá potravina ve školní jídelně

V úterý 27. září můžete v naší školní jídelně ochutnat zajímavou potravinu. Jedná se o quinou, tedy semena merlíku čilského. Jsou tři druhy: bílá, červená a černá. Quinoa je původní rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Po uvaření má příjemnou strukturu a lehce oříškovou chuť. Jedná se o přirozeně bezlepkový produkt, s vysokým obsahem bílkovin, minerálů, vitamínů a vlákniny (obsahuje téměř dvojnásobek vlákniny než klasické obiloviny). Pravidelná konzumace napomáhá regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Má nízký glykemický index - zasytí na dlouhou dobu bez zbytečného zatížení. Quinou je možné využívat téměř do jakéhokoliv pokrmu (je možné ji připravovat na slaný i sladký způsob).

Tepelná úprava: quinou přeberte, propláchněte a několikrát properte v horké vodě. Vařte v osolené horké vodě do změknutí (1 díl quinoy na 3 díly vody). Quinoa je uvařená cca za 15 minut.

Jaký oběd nám připraví kuchař Zbyněk Diatka, zástupce firmy Podravka - Lagris? Bulgur s jablky a quinoa na karamelu sypaný tvarohem (1porce cca 340g)
Ingredience na 10 porcí: Bulgur (obilovina) s jablky a quinoa Lagris 650 g, mléko 2 litry, tvaroh 350 g, jablka 300 g, cukr krupice, máslo 130 g, skořice mletá podle chuti, sůl.
Příprava: bulgur s jablky a quinoa lagris vsypeme do odměřeného množství vroucího, oslazeného a mírně osoleného mléka. Vaříme v poměru 1kg bulgur a 2,5 l mléka po dobu cca 20 minut. Pokud bulgur vaříme v konvektomatu poměr je na 1 kg bulguru 2 l mléka. Jakmile se veškerá tekutina vstřebá do bulguru, je hotov a připraven k další úpravě. Cukr krystal rozpustíme a připravíme karamel, který zalijeme trochou vody a odvaříme. Dále přidáme nakrájená jablka, dochutíme skořicí a vše krátce podusíme. Takto připravená jablka vmícháme do uvařeného bulguru, jednotlivé porce sypeme tvarohem a přeléváme rozpuštěným máslem.

Všem strávníkům přejeme dobrou chuť!
 
Vytvořeno: 2015 | Všechna práva vyhrazena | Web: A. Maťová | Design: J. Sovadníková |  Capsa | Zaměstnanecký e-mail |  www.3zshol.cz